Enorme run op goud

Er is een enorme run op goud gaande. Dus de koersen gaan flink hoger? Dat valt te bezien.

Vanochtend kopt het AD: ‘Enorme run op goud’:

In een toelichting stelt het AD: “Goudwinkels en webshops draaien overuren nu Nederlanders door de toenemende onrust rond de euro massaal hun spaargeld inruilen voor goud”. Mooi om te zien dat goud een nieuwe all time high bereikt. Zowel in goud in dollars als ook in euro’s zien we deze nieuwe toppen. In euro’s zagen we – vooralsnog – een topje op 13 juli, in dollars een duidelijkere top op 14 juli:

Voor wie erin handelt is dit prima nieuws. Is het ook goed nieuws voor de investeerder zelf? Dat is nog maar de vraag.

We weten vanuit het leerstuk van Socionomics dat als iets groot op het journaal of op de cover van een magazine gebracht wordt we juist contrair moeten gaan denken. ‘The trend is mature’ zegt Socionomics ofwel de trend is rijp zodra de media het aan de grote klok gaan hangen. Dit zou derhalve pleiten voor een draai van de trend in goud. In de grafieken hierboven is dat in euro’s uitgedrukt nog niet zo goed te zien, in dollars lijkt er al meer beweging op gang gekomen te zijn.

Wat het krantenbericht totaal niet aanmerking neemt is de vraag of de zilverprijs deze koersexplosie ook bevestigt.

Zie hier de zilverprijs in dollars. Eind april 2011 topte de zilverprijs rondom de oude top uit 1980 van $ 50 per troy ounce. Na de dreun waarbij een bodem op $33 werd gemaakt, zien we vooral een zijwaarts herstel. We staan nu op zo’n $38, nog altijd 24% onder de top. In euro’s een soortgelijk beeld: van € 34 per troy ounce daalden we naar ruim €22, momenteel rond de €27, ook nog altijd 21% lager. We zien dus een duidelijke divergentie ten opzichte van de goudprijs. Dit lijkt mij prijstechnisch geen goed nieuws voor de komende weken. Ik denk dat zilver in dollars zelfs een nieuwe low kan maken. Begrijp me goed: op de lange termijn gaan we nog veel, veel hoger. Dit lijkt alleen nog maar bevestigd te worden door de poll die het AD op zijn website houdt:

Van de 3429 stemmers zegt 77% dat goud kopen overdreven is. Als de uitslag omgekeerd zou zijn (dus 77% zou zeggen dat men goud zou gaan kopen) dan zou er reden tot zorg zijn. Zover zijn we duidelijk nog lang niet.

De trend in goud is overrijp en een flinke terugval, zeker ook in zilver, lijkt mij waarschijnlijk. Eind juli lijkt een goed moment om weer eens naar de koersen te kijken. Staan we dan flink lager, dan wordt het zeker weer interessant om onze slag te slaan.

Over Goudtekoop.nl

Dit is de blog van de voormalige webwinkel Goudtekoop.nl. De webwinkel is op 31 maart 2014 gestopt, omdat ik me op andere activiteiten richt.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Enorme run op goud

  1. ernest vanderclooten zegt:

    En wat als G O U D nou helemaal niet die kant uit gaat die “al die Grafieken” zo “perfect”aanduiden en er van die terugval helemaal geen sprake zal zijn de komende tijd……..?
    Het is toch op z’n zachts gezegd “opvallend” dat elke keer als er een “grafiekgoeroe” naar voren komt, er altijd melding wordt gemaakt van nu een terugval en straks weer omhoog…….Als u nou gewoon eens uit OVERTUIGING zou neerpennen dat GOUD de komende tijd eigenlijk alleen maar omhoog kan omdat de boel volledig in mekaar stort en er van een “bubble” nog niet voor een millimeter sprake is, tja dan zou ik zeggen “hearhear” die vent heeft een visie en laat niet alles in het midden…….Zonde van de tijd!
    U overigens allen wederom een voortreffelijke voortgang van de dag toegewenscht!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s