AEX: nog steeds veel te duur

De vorige exercitie waarin ik de huizenprijzen corrigeerde voor de geldontwaarding leverde veel reacties op. Een lezer suggereerde om ook andere vermogenscategorieën eens onder de loep te nemen. Daarom deze keer de AEX.

Allereerst nog even terugblikken. Vermoedelijk hebben het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster mijn vorige column over de huizenprijzen ook gelezen en ingezien dat het nuttig is ook de geldontwaarding te betrekken bij analyses. Daarmee kan een analyse immers naar een hoger niveau getild worden, namelijk door niet langer prijzen maar waarden te vergelijken. Zie hier het bericht uit het FD van gisteren:

De crisis heeft de prijs van koopwoningen in Nederland stevig onder druk gezet. De prijzen dalen op zich langzaam, maar inmiddels al drie jaar op rij. In augustus was een woning gemiddeld 8,5% goedkoper dan in augustus 2008, de maand dat de dalingen inzetten.

Dat hebben het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster woensdag bekendgemaakt.

In reële termen valt de daling nog een stuk groter uit. Sinds augustus 2008 zijn de prijzen voor consumptiegoederen met cumulatief 4,5% gestegen. Dat brengt de waardedaling in reële termen op ruim 13%.

Chapeau voor het CBS en het Kadaster. Dat wij nog maar meer van dergelijke analyses mogen zien. En nog mooier zou het zijn wanneer voortaan alle cijfers gecorrigeerd worden voor de monetaire inflatie aangezien dat een veel reëler beeld geeft. Dat zal echter niet gebeuren aangezien het CBS dan een streep moet zetten door tientallen jaren eigen cijferanalyse.

Als het CBS het niet doet, moeten we het maar zelf doen. Zoals gezegd deze keer een analyse van de AEX. Voor de goede orde, in deze column maak ik een vergelijking op indexniveau. Dus voordat u gaat protesteren, dividenden zijn niet in de analyses verwerkt.

Zie hierboven de grafiek van de AEX sinds 3 januari 1983. Op die datum sloot de AEX op 100 in guldens ofwel 45 in euro’s. We zien sinds de top op 703 op 5 september 2000 een patroon van lagere toppen en lagere bodems. Het niveau van 1983 zijn we nu nog ver vandaan, maar het zou me niet zou verbazen als we dat in de komende jaren weer gaan opzoeken. De AEX staat op dit moment, zeker na de klappen van de afgelopen weken, weer op het niveau van oktober 1996. Heeft u uw aandelen 15 jaar aangehouden, dan bent u er nominaal, dus qua koers, niets op vooruitgegaan.

Het wordt nog interessanter. Laten we de AEX eens corrigeren voor de officieel gerapporteerde inflatie, het CPI-cijfer.

Gecorrigeerd voor het CPI-cijfer staat de AEX op 155. Dat niveau zagen we voor het laatst in juli 1993 in nominale AEX-termen en in januari 1994 in CPI-gecorrigeerde AEX-termen. Startte u met beleggen in 1983 dan had u een prachtige winst kunnen behalen mits u in 2000 of eventueel in 2007 had verkocht. Ook nu staat u in CPI-gecorrigeerde termen nog altijd op een leuke winst.

U kent echter mijn kritiek op het CPI-cijfer. Aandelen- en huizenprijzen zijn niet in het cijfer verwerkt, terwijl we wel massaal geld bijdrukken voor de aankoop van woningen in de vorm van nieuwe hypotheken. Door heel simpel te kijken naar de toe- en afname van de ruimste, officieel gehanteerde, definitie van de geldvoorraad (M3) en daarmee van de monetaire inflatie krijgen we een veel beter beeld van de daadwerkelijke geldontwaarding. Zo ziet de AEX eruit wanneer we al het bijgedrukte geld uit de koersen elimineren:

We zien dan dat de AEX nu zou staan op een niveau van….43! Onder het startniveau dus van 45 op 3 januari 1983. Heeft u met andere woorden uw beleggingen 28,5 jaar aangehouden dan heeft u qua koersstijging een leuke winst behaald, maar aan waardestijging helemaal NIETS verdiend!

Tot slot is het weer aardig om de AEX in goud te meten.

Goud was spotgoedkoop en de AEX superduur in 2000 hetgeen we kunnen zien aan de grote groene bult. In goud in euro’s gemeten staat de AEX nu op 178, nog ver verwijderd van het startniveau op 48. Dat laat zien dat de AEX nog altijd niet goedkoop is (aangenomen dat de AEX in 1983 relatief goedkoop was, de AEX bodemde immers op 9 augustus 1982 op 25) en dat de koers nog minimaal door vieren gedeeld mag worden danwel de goudprijs minimaal met factor vier vermenigvuldigd mag worden voordat het tijd wordt om goud voor aandelen om te ruilen.

Over Goudtekoop.nl

Dit is de blog van de voormalige webwinkel Goudtekoop.nl. De webwinkel is op 31 maart 2014 gestopt, omdat ik me op andere activiteiten richt.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op AEX: nog steeds veel te duur

  1. Pingback: AEX mét dividenden op niveau december 1993 | Goudtekoop's Blog

  2. Lindsay Dekker zegt:

    Zou u mij misschien kunnen uitleggen waarom er een reëler beeld zou ontstaan als het CPI gecorrigeerd zou worden voor de monetaire inflatie? Waarom het CPI dan hoger uitvalt? Ik ben bezig met een betoog voor economie en vond dit wel interessant om erin te doen, maar snap het niet helemaal. Groeten Lindsay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s