AEX mét dividenden op niveau december 1993

Naar aanleiding van de column van vorige week (AEX: nog steeds veel te duur) daagde Arend Jan Kamp van de Free Media Group (uitgever van o.a. IEX) me uit om dezelfde exercitie te doen met de AEX Total Return. Ofwel niet alleen kijken naar het koersniveau van de AEX, maar ook naar de dividenden. Nu ben ik dol op grafieken, want die zeggen – zoals het gezegde luidt – vaak meer dan 1000 woorden, maar noodzakelijk is dan natuurlijk wel dat je beschikt over de data vanaf 1983. Via via kwamen de data tot mij. Hieronder het resultaat.

Allereerst is het interessant om even het verschil te bekijken tussen de AEX sec en de AEX Total Return (TR).

AEX zonder dividenden topte op 5 september 2000 op een niveau van 703. Inclusief dividenden was dat 1260 punten. Toch bijna 560 punten extra, dus zeker de moeite waard. Voor het toucheren van dit extraatje is het uitgangspunt dan natuurlijk wel dat u uw aandelen sinds 1983 hebt aangehouden. Ook nog een aardig detail: waar de AEX in 2007 al op 564 een top maakte, deed de AEX TR het een stuk beter met een top op 1234 punten, niet ver verwijderd van de top in het jaar 2000.

Zie hier de grafiek van de AEX TR gecorrigeerd voor CPI, voor M3 en gemeten in goud.

De AEX TR gecorrigeerd voor het CPI-cijfer laat op dit moment een AEX TR zien van 426 punten. Vanaf de CPI-gecorrigeerde top op 857 staan we 50% lager. Dat niveau zagen we ook in april 1997 in de CPI-gecorrigeerde AEX TR.

Dan de echte test. We elimineren al het bijgedrukte geld, wat betekent dat voor de AEX TR? We zien een koersniveau van 119 in september 2011. Vanaf de voor M3 gecorrigeerde top op 388 in het jaar 2000 doet de AEX TR -69%. Dit niveau hebben we niet meer gezien sinds……. december 1993. Inclusief dividenden bent u er op dit moment qua waarde niet op vooruitgegaan sinds een kleine 18 jaar…. Dat is, hoe je het wendt of keert, toch een trieste conclusie. Is de AEX TR met andere woorden ‘een belegging die je voor de lange termijn aanhoudt’? Het lijkt er niet erg op.

De AEX TR gemeten in goud geeft nu een niveau aan van 490. Dat betekent dat de AEX TR in goud uitgedrukt nog altijd bijna 11x zo duur is als in januari 1983. Willen we de AEX TR als een echt koopje hebben, dan moet de AEX TR/goud-ratio tenminste terug naar die van januari 1983, te weten 0,085. Dat betekent dat goud óf bij een ongewijzigde AEX TR (op 774) gaat stijgen naar €9.112 per troy ounce ($12.315/oz) óf dat de AEX TR bij ongewijzigde goudprijs gaat dalen van 774 naar 108 ofwel -86% (de AEX zonder dividenden gaat bij -86% terug naar een koersniveau van 38…). Er zijn uiteraard allerlei tussenwegen denkbaar en waarschijnlijker. Een tussenweg waarbij goud en de AEX allebei de helft van de stijging / daling voor hun rekening nemen, geeft een stijgende goudprijs naar €4.500 enerzijds en een tegelijkertijd dalende AEX TR naar bijvoorbeeld 217 (AEX zonder dividenden naar 77) anderzijds. Hoe dan ook, de conclusie blijft: de AEX is nog steeds veel te duur.

Over Goudtekoop.nl

Dit is de blog van de voormalige webwinkel Goudtekoop.nl. De webwinkel is op 31 maart 2014 gestopt, omdat ik me op andere activiteiten richt.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op AEX mét dividenden op niveau december 1993

  1. raoul r. zegt:

    geprint voor het archief, dank je

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s