‘Zorg voor jezelf, de overheid is blut’

(Trouw, 10 december 2011)

VANDAAR DIT BOEK Nicole Lucas

“Zorg voor jezelf, de overheid is blut”

Eric Mecking (1959),  historicus en financieel-economisch analist:

“Zes jaar geleden schreef ik een boek dat ‘Deflatie in aantocht’ heet. Daarin voorspelde ik een crisis op wereldschaal, de crisis dus waar we nu mee te maken hebben. Dat viel toen echter niet in goede aarde. Ik werd beschuldigd van warrig doemdenken. En er werd gezegd; die Mecking is geen econoom, maar een historicus, wat weet hij helemaal van?

Dat verwijt irriteerde me enorm. Ik dacht; jullie weten niet wat je allemaal boven het hoofd hangt. Jullie denken ten onrechte dat we  hier in Nederland immuun zijn voor dat soort ellende.

Juist historici hebben een brede blik.  Juist de geschiedenis toont dat er geen garanties zijn. In dit nieuwe boek “Geld, goud en zilver” laat ik aan de hand van verschillende voorbeelden zien hoe een heel financieel bestel onderuit kan worden gehaald. Het drama van de Duitse hyperinflatie na 1918 tijdens de Weimarrepubliek is natuurlijk het bekendst. De waarde van het geld werd volledig vernietigd. Op een gegeven moment werden de prijzen wel zes keer per dag aangepast. Er is de anekdote van een student die een kop koffie bestelde voor 5000 mark. Toen hij iets later om een tweede vroeg, moest hij 9000 mark neertellen.

Veel minder bekend , maar wel illustratief is wat er aan het begin van de Eerste Wereldoorlog in juli 1914 in Nederland gebeurde. Er brak paniek uit, verontruste spaarders gingen massaal met hun spaarboekjes naar postkantoren en banken om geld op te nemen. Maar dat niet alleen.  Ze  probeerden zoveel mogelijk muntgeld op te potten: gouden tientjes,  zilveren rijksdaalders etc. Iedereen probeerde van zijn papiergeld af te komen. Op een gegeven moment waren mensen zelfs bereid om een biljet van tien gulden om te ruilen voor 7,50 of minder aan zilveren munten.

Ik wil laten zien dat het heel hard kan gaan, als de paniek toeslaat. De mens is en blijft nou eenmaal een kuddedier. Als er een gaat, dan volgt de rest. En wat je steeds ziet in tijden van economische en financiele paniek, is dat mensen teruggrijpen op goud. Op zilver ook trouwens.  Het gaat om materialen met een intrinsieke waarde, je hebt echt iets in handen.

Papiergeld is natuurlijk volkomen gebaseerd op afspraken en het vertrouwen dat die afspraken worden nagekomen. Maar je hebt de afgelopen jaren kunnen zien hoeveel die afspraken waard zijn.  Het vertrouwen in de euro was gebaseerd op het stabiliteitspact. Maar de inkt onder dat verdrag was nog niet droog, of er werd al aan gerommeld.

Wat ik met dit boek wil zeggen is: mensen, neem het heft in eigen handen. We denken dat vadertje staat alles wel goed voor ons zal regelen. Maar hoe kan het dan dat er zeven miljoen woekerpolissen zijn verkocht in Nederland. Ik hoor nu van mensen die een beleggingshypotheek hebben, van wie ik denk; “jij? Jij weet nog niet eens wat een aandeel is.” De overheid had het natuurlijk nooit zover mogen laten komen.  Stap dus af van het idee dat de overheid voor u zorgt.  Pensioenfondsen komen in de problemen, er komt een recessie, de werkloosheid stijgt. De overheid is gewoon blut. We moeten het zelf opknappen.

Hoe? Dat is eigenlijk heel simpel. Door in ieder geval een deel van je vermogen te investeren in goud en zilver.

In dit boek leg ik – samen met Elmer Hogervorst – ook uit hoe je dat doet. Want ik hoorde van veel mensen:  het is wel  leuk dat advies, maar hoe gaat dat dan, waar moet ik het kopen, waar moet ik het laten. En wanneer moet ik het verkopen. Al dat soort praktische vragen hebben we beantwoord.

Natuurlijk heb ik zelf ook goud en zilver, maar vraag me niet hoeveel. Niet voor niets haal ik in mijn boek een Spaans spreekwoord aan dat zegt “Liefdesaffaires en goud zijn moeilijk verborgen te houden”. Je kunt het er dus beter niet te veel over hebben. Al moet je uiteindelijk wel iemand in vertrouwen nemen. Je kunt wel zeggen, ik begraaf al dat goud en zilver ergens, maar je moet natuurlijk niet komen te overlijden terwijl niemand weet waar het is. “

Eric Mecking en Elmer Hogervorst, Geld, goud en zilver.  Verleden, heden en een handleiding voor de toekomst. Uitgegeven in eigen beheer (www.geldgoudenzilver.nl) ISBN 978 90 8152 00,  250 blz. € 22,50 euro.

Over Goudtekoop.nl

Dit is de blog van de voormalige webwinkel Goudtekoop.nl. De webwinkel is op 31 maart 2014 gestopt, omdat ik me op andere activiteiten richt.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s