Interview BNR: Goud terug naar $1.000?

Vanochtend werd ik door Humberto Tan op het zeer vriendelijke tijdstip van 6.17 uur geïnterviewd op BNR over de vraag waarom de goudprijs zo daalde.

Luister hier het interview terug.

Wat ik in het interview vertelde was dat flinke tussentijdse correcties heel gebruikelijk zijn. In ons boek trekken wij de parallel met de Nasdaq tussen 1990 en 2000, waarbij eerst de ‘berenval’ opengaat alvorens we aan de derde stijgingsfase beginnen: de maniefase. De vorige berenval in de goudmarkt vond plaats in 1975 en 1976 waarbij goud per troy ounce daalde van 195 dollar naar 100 dollar en daarmee ongeveer 48,8% verloor. Zie hier de grafiek.

Zou goud in dollars nu 48,8% dalen dan zou dit edelmetaal dalen van de top op 6 september jl. op 1921 dollar per troy ounce naar 984 dollar.

Onmogelijk zegt u? In 1975 was het ook ondenkbaar. En toch gebeurde het.

Maar kijk vooral ook naar de potentie nadát de berenval vol is opengegaan: goud steeg van een koers van 100 op 25 augustus 1976 naar 873 op 21 januari 1980, ofwel 773% stijging. Zilver deed het nog veel beter met een stijging van 1223%.

Kortom: de correctie is nog niet over, kan nog veel verder gaan dan nu het geval is, maar wees voorbereid op de enorme potentie in de aanstaande maniefase.

Over Goudtekoop.nl

Dit is de blog van de voormalige webwinkel Goudtekoop.nl. De webwinkel is op 31 maart 2014 gestopt, omdat ik me op andere activiteiten richt.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

5 reacties op Interview BNR: Goud terug naar $1.000?

 1. Gerard zegt:

  Wat meestal vergeten wordt is dat de dollar en het goud in een ultiem gevecht verwikkeld zijn geraakt om het ticket “Veilige haven”. De USDollar is als reserve munt altijd de veilige haven in tijden van nood geweest. Nu er een valuta oorlog tussen de grote valuta’s aan de hand is, zal ook de dollar haar waarde niet willen behouden omdat ze Amerika en zichzelf dan uit de markt prijst. Maar zodra de US de dollarprijs laat zakken begint deze ook haar status van veilige haven te verliezen ten kosten van……………goud. Rond het moment dat de dollar stevig gaat zakken zullen de grote krachten achter de markt de goud en zilvermarkt zodanig manipuleren, waardoor goud voorlopig onder druk staat. Voorlopig, want dit gevecht tegen goud kan op termijn niet gewonnen worden. Een goudcorrectie naar 1000 USD/ounce is niet te verklaren vanuit de normale markt, maar past helemaal in het ultieme gevecht voor het predicaat “safe haven”. Overigens: de markt is zo onzeker dat er niets over te zeggen is. Het is goed mogelijk dat in 2012 de derivatenmarkt volledig in elkaar stort. Als we bedenken dat er 100 keer zoveel goud op papier wordt verkocht dan er in werkelijkheid is, weten we ook wat er gebeurt als dat papieren recht op goud uiteindelijk niet kan worden omgezet in een fysieke levering. Dan begint de maniefase direct. Bovendien kan een aankondiging van Quantative Easing 3, 4, 5, 6 (QE3) ook voor een enorme boost in de goudprijs zorgen. Dit wordt dus een gemeen gevecht met hevige volatiliteit…..maar met goud als uiteindelijke overlever.

 2. Arjan zegt:

  Hoi Gerard, Elmer,

  Ik ben zeer benieuwd hoe 2012 uit zal gaan pakken voor goud. Ik heb elders gelezen dat je (Elmer) van mening bent om weer uit de goudmarkt te stappen zodra iedereen het heeft en het er over heeft…maar wat is dan het beste om te doen? Of is markt, politiek, economie nog niet in een zodanig stadium dat dit al te bepalen valt?

  Ik volg je blog op de voet. Hoop niet dat je gelijk krijgt met je correctie…dan had ik beter later in kunnen stappen hahaha.

  Groeten,
  Arjan.

  • goudtekoop zegt:

   Geef het tijd Arjan. Deze bullmarkt is nog lang niet over. Vaak regeert een 17/18-jarige cyclus. Afhankelijk van het startpunt (1999 of 2001) zit je dan in 2016-2018. Misschien stopt de correctie wel bij 1.300.

   • Arjan zegt:

    Hoi Elmer,

    Dan denk ik dat ik het beste even wacht met mijn volgende aankoop totdat de bodem gevormd is.
    Hoe zit het eigenlijk met zilver? Is bij zilver eenzelfde cyclus gaande? Of is zilver een compleet ander verhaal?

   • goudtekoop zegt:

    Zilver is hetzelfde verhaal Arjan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s