Goud enige echte betaalmiddel

(bron: Dichtbij.nl)

Regio   |   05 januari 2012

De goudprijs stijgt en de euro is in crisis en steeds minder waard. Rara hoe kan dat? Dat komt omdat goud echt geld is want van edelmetaal. En uw euro is een stel afspraken van politici en bovendien van (waardeloos) papier. Gelooft u mij niet?

Lees dan ‘Geld, goud en zilver’ van Erik Mecking en Elmer Hogervorst. In dit boek wordt de geschiedenis van geld uit de doeken gedaan. En wat blijkt? Goud is al eeuwenlang eigenlijk het enige echte universele betaalmiddel. Het overstijgt de grenzen van culturen, beschavingen en tijdperken want het is namelijk ook echt wat waard. Vandaar de populariteit van goud als sieraad, tand of schat.

Pas in de 17e eeuw komt John Law op het idee om papiergeld uit te geven. Hij koppelde geld los van goud en kon zo geld uit het niets creëren. Dat idee sloeg aan. Vooral bij overheden. En zeker bij de Fransen. Korte tijd later was Frankrijk failliet. John Law ook, trouwens. De Britten zijn slimmer en voeren de goudstandaard in waarmee ze hun geld dekten door een goudreserve. Dit gaat een tijdlang goed, totdat in de jaren 70 van de vorige eeuw politici dit een achterhaald principe vinden. Bovendien is de geldpers aanzetten goedkoper dan goud. Amerika doet dit als eerste, maar alras volgen de Europeanen.

Nederland is vooral bedreven in het aan Jan en alleman verstrekken van goedkope hypotheken. Dit lijkt op economische voorspoed maar is: kijken tot hoever een financiële luchtballon opgepompt kan worden totdat die barst. Tot 2008 om precies te zijn. Vandaar dat de auteurs dit boek tevens als praktische handleiding hebben opgezet voor het aankopen en bezitten van goud, zilver of andere edelmetalen. De mens vertrouwt namelijk terecht al duizenden jaren op de waarde van goud.

Maar u mag ook vertrouwen op de politiek om de eurocrisis op te lossen. Zij moeten het toch weten want ze hebben die problemen zelf gecreëerd. Dat wordt weer de geldpersen aanzwengelen want de Centrale Banken hebben hun goudvoorraden al verkocht. Regeren is vooruitzien namelijk. Niet de binnenkort hypergeïnflateerde euro maar goud heeft het verleden én de toekomst. Lezen dit boek als u niet aan de bedelstaf wilt raken!

Geld, goud en zilver

Verleden, heden en een handleiding voor de toekomst

Eric Mecking & Elmer Hogervorst

Prijs: 22,50 euro.

Michel Sakkers

Michel Sakkers werkt overdag als boekverkoper bij selexyz broese op de afdelingen economie, wetenschap en recht, maar ’s nachts tekent hij aan een machtig stripverhaal voor jong en oud. Ook leest hij geregeld boeken die ergens over gaan en daar geeft hij gevraagd of ongevraagd zijn mening over.

Over Goudtekoop.nl

Dit is de blog van de voormalige webwinkel Goudtekoop.nl. De webwinkel is op 31 maart 2014 gestopt, omdat ik me op andere activiteiten richt.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s